E-cigganvändare

Läkemedelsverket jobbar stenhårt med att få olika regleringar och förbud mot ecigg. Trotts att det är bevisat att fler och fler användare kan helt lämna och byta ut sina vanliga cigaretter mot ecigg utan några större bekymmer.

De menar att det skall klassas som läkemedel och därför bara säljas i Apotek. Det som då också händer är att alla produkter som skall säljas i Sverige skall godkännas och testas av läkemedelsverket.

Så klart kostar dessa tester enormt mycket vilket gör att de stora tobaksbolagen är troligen de ända som kommer kunna leverera ecigg produkter i framtiden OM de får igenom sina förbud.

Visst finns där dem som slutar med cigaretterna med hjälp av el-cigg absolut men jag tror att största delen användare har helt enkelt bara bytt ut sin cigarett vana med ecigg istället och därför borde inte el-ciggen klassas som läkemedel. Det är ett mycket bättre alternativ till rökning helt enkelt.

Nedan hittar ni berättelser från människor som har fått ett bättre liv och mycket bättre hälsa med hjälp av el cigaretten 

 

Jimmy 33 år

Tjena.
Jag började röka när jag va 9-10 år för dom tuffa gjorde ju det.
Rökte tills jag va typ 24 jag hostade hela tiden, luktade skit, mådde inge bra så jag började med snus för jag trodde det skulle bli bättre. Fick gula tänder, lukta illa i munnen.
Har provat plåster räckte inte rökte/snusa undertiden, provat tuggummi fungerade inte alls. Fått tunga svettningar, skakat mått illa och deprimerad.
Så jag har hela tiden gått tillbaka till tobak fram till jag provade ecigarett då slutade jag med tobak på dagen, gått ca 1 halvår nu och inte snusat eller rökt en cigarett på den tiden. Nu är jag 33 år och för första gången sen jag är 9-10 år är jag helt tobaksfri!
Inte mått så här bra någonsin.
Att det viktigaste för staten att tjäna pengar och inte kolla hur folk som gått över till ecigg faktiskt mår är helt sjukt.
Det kommer artiklar att folk dött av druckit ejuice mm. Hur många dör varje år av kol, canser mm?
Vad kostar det skattebetalarna varje år?
Mvh Jimmy

 

Markus Persson 26 år

Mitt namn är Markus Persson, jag är 26 år gammal och jag rökte cigaretter i ungefär 12 år, det är inte särskilt länge med tanke på majoriteten av rökare enligt mig, även om bara 1 år redan är på tok för mycket.
Jag hade under en 4 års period provat på alla möjliga verktyg och metoder för att äntligen kunna sluta röka, många av dom provade jag flera gånger. Tabletter, tuggummin, plåster, spray, munhålepulver avsedd för avvänjning av rökning, terapi och en enorm dos jävlar-anamma, mm, mm.
Alla verktyg och metoder brukades tillsammans med ett eget intresse och en stark vilja att fimpa cigaretter, men förgäves. Jag lyckades under dessa perioder hålla mig borta från cigaretter i ganska precis en månad som mest, den månaden var en av dom tuffaste i mitt liv, stressen och pressen av detta påverkade mig mycket negativt. Jag fick väldigt kort stubin, blev lätt aggressiv och var inte alls en kul person att umgås med, mitt förhållande till min flickvän brakade nästan ihop och jag misskötte mitt jobb.
När min flickvän blev gravid bestämde jag mig att nu jävlar ska här fimpas, jag gick tillbaka till mina gamla hjälpmedel och det funkade inte, jag fortsatte röka genom hennes graviditet.
En vecka efter att min kära dotter blivit född testade jag återigen flera av dessa medel utan resultat.
Jag började bli deprimerad över att jag inte kunde lägga ner denna skit, trots att jag hade en stark vilja att fimpa.
Jag tyckte att jag hade provat allt och kände att ett hjälpmedel till kan väl inte skada då.
Så jag köpte en e-cigg och förväntade mig ett fiasko. Det jag inte visste var att sedan den dagen skulle jag aldrig mer känna suget för att ta en cigarett, jag blir äcklad bara jag känner lukten av en cigarett.

Jag kan än idag inte förstå hur denna pryl kan hjälpa mig så otroligt mycket. Jag är piggare i både kropp och knopp, jag är gladare och ser allt med ett nytt ljus. Tänk att jag (!) kan gå med ett leende på läpparna utan att ha ett cigarett paket i fickan, att jag kan springa runt med barnen utan att bli andfådd efter dom 10 första stegen. Tänk att livet kan se så JÄDRA bra ut utan dom där äckliga jävla cigaretterna, hur fan kunde man stå och röka något som luktar så illa?
Jag är så obeskrivligt tacksam, lycklig och sprallig över denna uppfinning som givit mig mitt liv tillbaka.
Aldrig i mitt liv trodde jag att jag kunde sluta röka, men här står jag, fri från cigaretter. Även min plånbok är hemskt glad att jag slutat röka ;) 

Marcus Gomes 24 år

Jag heter Marcus Gomes och är 24 år. Jag har rökt i 6,5 år inte lika länge som vanliga rökare. Jag började när jag var 16 år därav med åren vart det bara värre och värre sluta med att jag rökte 1 paket om dagen och ibland mera, Jag hade problem med andningen, kondition,snarka högt, lathet, illa luktande kläder händer osv och fula gula tänder. Jag pröva nästan allt plåster,tuggummi, terapi och spray, ingenting funkade man gick tillbaka och röka igen. Jag fick höra utav en kompis som hade ecigg en "cigg-alike" att det var något han prövade men det hjälpte inte för han så jag tänkte jag prövar väl. Som jag förstod så var det väldigt krångligt samt dyrt och smaka illa om den, så jag gav upp det väldigt snabbt efter. Bara några månader efter så ramla jag in på en ecigg sida där det tydligen fanns bättre mer avancerade e-cigg, som tog mitt intresse igen jag ville ju bara bli bättre må bra igen så jag gav det en chans igen. Köpte ett standard ego batteri med en liten tank man fyllde vätska, det var riktigt smidigt och smaka riktigt fint lukta underbart med många vänner sa samma sak "gud vad är det som luktar så gott". Jag vart snabbt fast vid det och börja ge mig vidare på e-cigg delen det vart bara bättre och bättre. Efter ett år rökfri så har jag känt/sett massa nya förbättringar, man luktar inte illa längre, bättre kondition ta 10 steg snabbt i en trapp utan att känna sig som att man sprungit ett maratonlopp, tänderna var mycket vitare och fina samt bättre andedräkt, slutat snarka grovt, bättre lugn kapacitet har jag till och med min doktor märkte det samt jämnare andetag och hon SÅG DET! och bästa av allt ens smak och lukt är nästan dubbelt så bättre efter man slutat röka och även att man gått ner i vikt med många smaker jag haft frukter och godis har man vejpat och när man haft suget att äta något eller bara tugga på någonting som rökning ofta drabbar en efter man slutat röka så har det gjort att man nöjt sig vejpa lite godis eller frukter så så ser jag att smaker i e-juicer har hjälpt mig med. Och att man kan vejpa många olika smaker är positivt, kan vara gott istället när man rökte och andas in den där förbannade äckliga röken samt drabba andra runt om sig med då. Vad jag vill säga med min historia är att ända sen jag starta med e-ciggen har jag mått bättre på så många vis samt folk omkring mig har märkt det med, jag tackar denna uppfinning att räddat mig bort från röka är evigt tacksam.

Hoppas min historia har hjälpt mera oerfarna folk i detta område att förstå hur e-ciggen kan hjälpa folk att sluta röka och må bättre snälla lyssna och förstå oss.

Carl-Johan Pettersson 34 år

Carl-Johan Pettersson heter jag och är 34 år gammal. Jag började röka när jag var 13 år och har rökt sen dess (tills jag började med e-cigaretter för lite mer än ett år sen).
Jag har legat stadigt på 1 paket om dagen i 20 år och försökt sluta minst 15 gånger. Det har alltid gått bra till en början då jag är en sådan som när jag bestämmer mig för något så är det så! Men sen har det alltid hänt något jobbigt eller har haft det tufft på jobbet och då har jag varenda gång fallit tillbaka till cigaretterna.
Jag har försökt att hålla mig rökfri med snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och spray. Jag har provat sluta helt utan hjälpmedel och det har alltid resulterat i samma sak... Tillbaka till ciggen, med allt vad det innebär.
Man luktar äckligt, får dålig kondition, smaksinnena försvinner, luktsinnet blir sämre. Ja, hela hälsan påverkades negativt.

För ungefär 2 år sen började jag träna ordentligt (ganska mycket, ca 6 dagar i veckan) och då rökte jag fortfarande. Man kände ju tydligt att konditionen inte var på topp iom att jag har rökt så länge. Kunde knappt få luft när jag körde tunga pass eller försökte mig på att springa (jogga, lunka fram).
Jag själv hade aldrig hört talas om elektroniska cigaretter och när en vän tipsade mig så kände jag att det är ju värt ett försök, jag har ju ändå provat allt för att sluta så varför inte prova på det här..? Sagt och gjort beställde jag mig ett enkelt startkit med allt som kunde behövas. Detta var i slutet på juli förra året. Sedan den dagen då e-ciggen dök ner i min brevlåda har jag bara rökt 3 vanliga cigg och detta för att jag hade missat att ta med mig extra batterier.
Jag kände redan efter några veckor att det började hända saker i kroppen... Hade en hemsk huvudvärk på kvällarna, luktsinnet började sakta men säkert komma tillbaka och i takt med att huvudvärken släppte (antar att det var för att gifterna som har byggs upp i kroppen sakta började försvinna, en form av avgiftning helt enkelt) så började smaksinnet komma tillbaka och när jag tränade kände jag en enorm skillnad på vad jag orkade och min kondition blev betydligt mycket bättre! Rökhostan som hade varit ett faktum dom senaste 10 åren var som bortblåst. Mina ständiga förkylningar och ont i halsen har oxå lyst med sin frånvaro. Jag började vejpa med 24mg nikotin och har gradvis trappat ner till 6mg nikotin (varvat med 3mg nikotin) planen är att inom en snar framtid gå ner till 0mg nikotin.

Varför har det gått så enkelt denna gång? Jo för att jag är en rökare! Jag gillar att ha något i handen och jag gillar känslan av att blåsa ut rök/ånga. Jag kommer att fortsätta vejpa då det håller mig sysselsatt under dom tiderna då jag brukade röka.

Att vuxna sen inte skulle gilla att vejpa frukt- och godissmaker är helt fel! Jag själv vejpar nästan uteslutande Vanilla custard och ibland lite goda fruktsmaker.
Både jag och folk i min närhet är glada att jag har börjat vejpa istället för vanliga cigaretter.
Nu är jag ingen forskare som kan säga varken det ena eller andra men jag kan med säkerhet säga att jag och min kropp mår otroligt mycket bättre av att vejpa än att röka.

Jag hoppas innerligt att min rätt att fortsätta vejpa kommer att finnas kvar, då jag annars kommer att bli tvungen att återgå till vanliga cigaretter. 

 Nils Holmbergh 34 år

Mitt namn är Nils Holmbergh, 34 år gammal och jag har rökt sedan 1998-99 där omkring. Som för så många började det med nyfikenhet och feströkande vilket ganska snabbt eskalerade till heltidrökande.

Jag har under dom ~16 åren försökt sluta åtskilda gånger och ibland fungerade det bra ett tag men oftast ramlade jag tillbaks väldigt snabbt. Jag har testat större delen av de hjälpmedlen som finns att tillgå. Allt från tuggummit till hjälp från distriktssköterska och kostrådgivare men inget har fungerat.

Jag har nästan alltid även använt cigaretterna lite i terapeutiska syften. Jag har sedan barnsben haft kliniska och kroniska depressioner och att gå ut och röka en cigarett var att ta en 5 minuters paus från världen, så det blev nästan som ett extra beroende av tröströkande och det gjorde att jag va väldigt tveksam och rädd för att försöka sluta.

Första gången jag hörde talas om e-cigarett va i början av dess utveckling när det enda verkade vara cigarettimitationer och jag tyckte att det lät intressant men det blev inte mer tankar än det. Sedan för ett år sedan lästa jag lite om det igen och blev sugen på att testa det, men det glömdes snabbt av. Att jag sedan började fundera mer allvarligt på det berodde på fyra saker,

    1. Vi va ett gäng som hälsade på lite gamla vänner för att fira en 40års födelsedag och en av mina vänner berättade att deras fader som varit storrökare väldigt länge och hade gått över till e-cigaretter och att det fungerade riktigt bra för honom.
    2. Min mor hade läst lite om det i en tidning och föreslog att jag skulle testa det och se om det kunde hjälpa mig.
    3. Min morfar, som jag stod nära, gick bort förre året och det sista han sa till mig va att han hoppades att jag skulle sluta röka. Så det har varit mycket grubbel och ångest över att inte ha kunnat sluta innan.
    4. Min bästa kompis samt att gäng andra vänner har barn och jag vill inte att dom ska se mig röka och tro att det är något ”normalt” eller ”tufft” och själva börja när dom är äldre.

Så jag läste på och beställde lite olika varianter och e-vätskor och fick hem dom för runt tre månader sedan och jag har inte rört en cigarett sedan dess och jag mår redan bättre. Jag är piggare, inte lika andfådd, smaksinnet är bättre, jag stinker inte rök, jag kan leka med mina vänners barn utan att behöva smyga undan för att röka och jag kan gå mycket längre tid utan att ”vejpa” än jag kunde med cigaretter.

Jag är verkligen tacksam för att jag vågade ta steget, att trotsa ångesten och faktiskt ge det en chans. Det har verkligen ändrat mitt liv och jag ser verkligen inte att jag kommer trilla tillbaks.

Det är helt enkelt frihet. 

Whattodo 53 år

Rör inte min vejpning!
40 år. I 40 år har jag förpestat både mig själv och min omgivning med cigarretter. Jag är 53 år gammal, så jag började när jag var 13. :oops:

Till skillnad från många andra har jag inte försökt sluta speciellt många gånger. Eftersom jag fått kraftiga skakningar, nästan spasmer, efter 3 dagars nikotinuppehåll, har jag genast fallit tillbaks till ciggen. Efter att ha tuggat nikotintuggummi tills käkarna börjat värka, ja då var det dags för ciggen igen.

I slutet av förra året jobbade jag med en som slutat röka, men han snusade ett speciellt snus. En dag hade han glömt snuset, men han hade en e-ciggalike som reserv. Jag testade och anade att det här kan vara något för mig. Tanken fanns i bakhuvudet, men den stannade där.

Strax därefter gjorde jag en rätt stor renovering hemma och snickaren 'hintade' att jag borde börja röka på balkongen. Han var nybliven pappa och försökte själv sluta. Det gnagde i mig att allt nytt och fräscht hemma snart skulle bli ett minne blott om jag inte slutade.

Sagt och gjort. Jag införskaffade en ego + medföljande e-juice. Köpte mer e-juice och det gick lysande. Strålande, Sickan. Inget behov av tobak i 3 veckor... Tills ett besök på ett ute-fik då batteriet dog. Neej! :twisted:
Köpte ett paket och det var vidrigt. Smakade bränt hö och jag blev yr, på gränsen till illamående. Det var i början av maj och sedan dess har jag inte rökt tobak.

Efter den fadäsen har jag gjort min hemläxa och skaffat bättre grejer och sitter med ett drös juicer. T.o.m. snickarn' köpte en e-cigg! :thumb:

Faktum är att jag har bara goda erfarenheter av folk som frågar vad det är. Många säger att de ska föreslå det till de som de vet vill sluta röka. Speciellt efter att jag säger att det finns med 0% nikotinhalt. Ingen passiv rökning med mig i närheten. :D De med barn ser lättade ut när jag talar om att det enbart ska vara ånga som kommer ut.

Luktsinne? Jag trodde jag var född utan! :shock: Lägenheten är fortfarande hur fräsch som helst och kläder doftar ju gott ett bra tag efter att de tvättats. Min cykeltur till jobbet på 1,5 mil fram och tillbaks känns lättare och lättare. Nu känns det som att luften kommer ner i lungorna utan att 'hissen stannar mellan två våningar'.

Vad jag förstått så är mer än 90% av gifterna borta i e-cigg gentemot tobak och det i sig är väl ett gott skäl till att tillåta det. Dessutom är jag övertygad om att vejpandet kommer få många, många fler att dra ner på nikotinhalten och så småningom sluta helt. Jag tänker främst på de som verkligen vill sluta röka och inte hittat vettiga alternativ.

Nu VET jag att jag inte kommer röka igen, så PETA INTE PÅ MITT VEJPANDE!!! 

Lena Johansson

Jag slutade med ciggen för min hälsas skull har cancer i släkten och vill inte drabbas av det själv ecigg har hjälpt mig på ett sett som inga produkter har gjort jag kunde från dag ett släppa ciggen . Har försökt sluta tidigare men inte lyckats nu har jag 10 månader och 2 veckor . Jag hade rökt i 27 år innan eciggen